Φαρμακευτικό Τμήμα

Το Νοσοκομειακό Φαρμακείο ανήκει διοικητικά στον Εργαστηριακό Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας, και στελεχώνεται από τις ειδικότητες των Φαρμακοποιών και Βοηθών Φαρμακείου. Στις αρμοδιότητές του ανήκει η προμήθεια, αποθήκευση, συντήρηση και διάθεση, στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου και στους λοιπούς δικαιούχους, φαρμάκων και λοιπού υλικού αρμοδιότητας του ΕΟΦ. Έχει την ευθύνη του επιστημονικού ελέγχου των προς εκτέλεση συνταγών, νοσηλευόμενων και εξωτερικών ασθενών. Εφαρμόζει υπηρεσίες κλινικής φαρμακευτικής παρέχοντας την αναγκαία φαρμακευτική πληροφόρηση για τη σωστή χρήση των φαρμάκων. Επίσης, παρέχει συμβουλευτική ενημέρωση στα διάφορα νοσηλευτικά και άλλα τμήματα του νοσοκομείου για την ασφαλή χορήγηση, χρήση, ορθή φύλαξη, και συντήρηση των φαρμάκων που παραλαμβάνουν.

Τέλος, αποτελεί απαραίτητο κρίκο μεταξύ των νοσηλευτικών τμημάτων και διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, όπως λογιστήριο, γραφείο κίνησης, γραφείο προμηθειών, κλπ.

Ωράριο λειτουργίας καθημερινές 8.00π.μ -14.00μ.μ.

τηλ: 2622360165

Νοσηλευόμενοι Ασθενείς

Το Φαρμακείο, μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, βρίσκεται σε διασύνδεση με τα νοσηλευτικά τμήματα, από τα οποία λαμβάνει, και στη συνέχεια ελέγχει και εκτελεί ατομικά συνταγολόγια φαρμάκων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Εφαρμόζεται σύστημα εξατομικευμένων δόσεων για τη διαχείριση της θεραπείας ενός 24ώρου, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία και τη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Η συνεργασία με την Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του τμήματος, καθώς διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Εξωτερικοί Ασθενείς

Στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου εκτελούνται, συμφώνα με τις ισχύουσες διατάξεις, συνταγές εξωτερικών ασθενών με:

  • Ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα, για τους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής του Ν. 4368/2016,
  • Αυξητικές ορμόνες σε παιδιά
  • Φάρμακα Σοβαρών Παθήσεων
  • Αντιιικά φάρμακα έναντι της Covid-19

Επιπροσθέτως, παρέχεται φαρμακευτική κάλυψη σε δικαιούχους και αιτούντες διεθνούς προστασίας, σε κρατούμενους σε φυλακές, σε φιλοξενούμενους σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων των εταιρειών ανηλίκων (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) και σε τελούντες σε καθεστώς διοικητικής κράτησης.

Ωράριο εξυπηρέτησης

Εξωτερικοί ασθενείς: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-14:00 (εκτός αργιών)

Διάθεση αντιικών φαρμάκων έναντι της COVID-19: https://www.dypede.gr/paxlovid/

Εκπαίδευση φοιτητών/σπουδαστών

Στο Φαρμακευτικό τμήμα του Νοσοκομείου παρέχεται εκπαίδευση στους φοιτητές των Φαρμακευτικών σχολών και στους σπουδαστές ειδικότητας Βοηθού Φαρμακείου των Ι.Ε.Κ.  προκειμένου να καλύψουν τα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά τρίμηνα για τη λήψη του πτυχίου τους. Οι ασκούμενοι συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του τμήματος και λαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στα παρακάτω αντικείμενα:

  • Οργάνωση Νοσοκομειακού Φαρμακείου,
  • Προμήθεια και διακίνηση Φαρμάκων,
  • Συνταγογραφία Νοσοκομειακών Φαρμάκων,
  • Έλεγχος συνταγών,
  • Χορήγηση Φαρμάκων στα Κλινικά Τμήματα και στους Εξωτερικούς Ασθενείς,
  • Καταχώρηση των συνταγών στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

Οι ασκούμενοι φοιτητές/σπουδαστές, με την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης λαμβάνουν Βεβαίωση Πρακτικής Άσκησης από το Νοσοκομείο.

Χρήσιμες Πληροφορίες

e-mail: farmakgnamal@gmail.com

farmakeioamal@amaliadahospital.gr

τηλ: 2622360165

Πρόσβαση

Το Φαρμακείο στεγάζεται σε ημιυπόγειο χώρο, Νότια της Κεντρικής Πύλης του Νοσοκομείου.